Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dieta bezglutenowa – korzyści

Niedobór żelaza występuje szczególnie często u pacjentów z celiakią. Powoduje to anemię z niedoboru żelaza, stan charakteryzujący się brakiem zdrowych czerwonych krwinek, co skutkuje zmęczeniem, zawrotami głowy i niską energią. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, wyeliminowanie glutenu z diety może pomóc zwiększyć poziom energii i zapobiec nieprzyjemnemu uczuciu ospałości, które może towarzyszyć spożywaniu glutenu.

Pamiętaj jednak, aby w swojej diecie bezglutenowej uwzględnić wiele pożywnych produktów, które uzupełnią wszelkie braki żywieniowe i utrzymają wysoki poziom energii.

Poprawia objawy zespołu jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie jelitowe, które powoduje objawy trawienne takie jak wzdęcia, gazy, zaparcia i biegunki. Dieta niskowęglowodanowa (FODMAP) jest często zalecana jako pierwsza linia obrony. Jest to dieta o niskiej zawartości węglowodanów krótkołańcuchowych, które nie są trawione, lecz fermentowane przez bakterie w jelitach. Zmniejszenie spożycia tych pokarmów może pomóc w obejściu niektórych objawów zespołu jelita drażliwego.

Zboża zawierające gluten zawierają oligosacharydy, rodzaj krótkołańcuchowych węglowodanów, które są łatwo fermentowane w jelitach i ograniczane w diecie o niskiej zawartości FODMAP. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie porównano wpływ diety bezglutenowej i diety zawierającej gluten na uczestników z zespołem jelita drażliwego z przewagą biegunki. Zobacz więcej na stronie http://oblicz-bmi.pl/blog/zalety-diety-bezglutenowej/

Co ciekawe, badacze stwierdzili, że osoby, które jadły gluten, miały zwiększoną częstotliwość wypróżnień i przepuszczalność jelit w porównaniu z osobami na diecie bezglutenowej.

Może przynieść korzyści dzieciom z autyzmem

Autyzm to zaburzenie rozwojowe, które powoduje upośledzenie komunikacji i interakcji społecznych. Chociaż autyzm dotyka ludzi w każdym wieku, większość przypadków jest rozpoznawana w ciągu pierwszych dwóch lat życia. Tradycyjne leczenie autyzmu obejmuje stosowanie różnego rodzaju specjalistycznych terapii wraz z lekami.

Jednak nowe obiecujące badania wykazały, że wyeliminowanie glutenu z diety może pomóc w zmniejszeniu objawów autyzmu u dzieci, gdy jest stosowane samodzielnie lub w połączeniu z konwencjonalnymi metodami leczenia.

Na przykład pewne badanie wykazało, że istnieje ścisły związek z dietą bezglutenową, bez kazeiny z poprawą zachowań autystycznych, objawów fizjologicznych i zachowań społecznych, według rodziców. W innym badaniu odnotowano, że dieta bezglutenowa zmniejszyła objawy żołądkowo-jelitowe i znacząco zredukowała zaburzenia zachowania u dzieci z autyzmem.

Innym naturalnym sposobem leczenia autyzmu może być stosowanie suplementów, takich jak olej rybny, enzymy trawienne i probiotyki, wraz ze zdrową dietą bogatą w nieprzetworzone i pozbawione dodatków pokarmy.

Wskazówki dotyczące diety bezglutenowej

Aby całkowicie usunąć gluten ze swojej diety, niezbędne jest czytanie etykiet produktów. Jednak jest mało prawdopodobne, abyś znalazł „gluten” wymieniony na jakiejkolwiek etykiecie. Zamiast tego najlepiej jest unikać żywności, która zawiera te składniki:

  1. Pszenica

  2. Żyto

  3. Jęczmień
  4. Płatki owsiane (o ile nie zaznaczono, że są bezglutenowe)
  5. Malt

  6. Drożdże piwowarskie

Szukaj także żywności, która jest oznaczona jako certyfikowana bezglutenowa, ponieważ zapewnia to, że produkt jest wolny od glutenu i zanieczyszczeń krzyżowych. Gluten można znaleźć również w wielu kosmetykach i produktach do włosów. Większość badaczy zgadza się jednak, że nie powoduje on niekorzystnych skutków ubocznych, o ile nie znajduje się w produktach, które mogą być łatwo połknięte, jak np. szminka.

Porada naturopaty

Osoby cierpiące na wrażliwość na gluten, a także te, u których zdiagnozowano celiakię, ale obawiają się zanieczyszczeń krzyżowych, mogą wreszcie liczyć na dodatkową pomoc: suplement. Taki suplement bazuje na Tolerase G, która jest specyficznym, innowacyjnym enzymem pochodzenia naturalnego, zdolnym do degradacji Gliadyny – frakcji białka, której osoby z nadwrażliwością na gluten nie są w stanie zdegradować i która w związku z tym odpowiada za niepożądane efekty. Testowana klinicznie i odporna na kwaśne pH żołądka, Tolerase G degraduje Gliadynę w żołądku i jelicie.

Najlepsza żywność bezglutenowa

Oto lista naturalnie bezglutenowych pokarmów, które są bogate w składniki odżywcze i doskonałe suplementy diety:

  1. Gryka

  2. Amarant

  3. Kukurydza

  4. Proso

  5. Ryż brązowy
  6. Teff

  7. Owies (bezglutenowy)

  8. Mączka migdałowa
  9. Owoce i warzywa

  10. Orzechy i nasiona

  11. Fasola i rośliny strączkowe
  12. Mięso, drób i owoce morza
  13. Produkty mleczne

Uważaj na „ukryty” gluten

Chleb i wypieki mogą być pierwszymi rzeczami, które przychodzą na myśl, gdy jesteś pytany „co to jest gluten”, ale istnieje również wiele ukrytych źródeł glutenu. Pamiętaj, aby dwukrotnie sprawdzić etykietę składnika produktu, aby upewnić się, że nie zawiera on ukrytego glutenu:

  1. Sosy

  2. Zupy w puszkach

  3. Piwa i słody (szukajcie piwa bezglutenowego)
  4. Sos sojowy

  5. Chipsy smakowe

  6. Sosy sałatkowe
  7. Mielone przyprawy

  8. Mięso przetworzone
  9. Puddingi

  10. Kawa rozpuszczalna

  11. Musztarda

  12. Lukrecja

Środki ostrożności

Jeśli podejrzewasz, że masz nietolerancję glutenu lub cierpisz na celiakię, porozmawiaj z lekarzem, aby sprawdzić, czy dieta eliminacyjna jest dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, upewnij się, że reszta Twojej diety jest kompletna i odżywcza. Ziarna zawierające gluten są bogate w niezbędne składniki odżywcze, dlatego ważne jest, aby upewnić się, że spełniasz swoje potrzeby żywieniowe i uzupełniasz wszelkie braki innymi pokarmami bogatymi w składniki odżywcze. Dieta bezglutenowa dla dzieci nie jest zalecana, chyba że jest to konieczne z medycznego punktu widzenia lub przez dietetyka, ponieważ może być uboga w ważne składniki odżywcze, jeśli nie jest odpowiednio zaplanowana.

Należy również pamiętać, że ryż zawiera arsen i rtęć, metale ciężkie, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe. Podczas gdy ryż jest w porządku raz na jakiś czas, upewnij się, że jesz szeroką gamę bezglutenowych ziaren, zamiast po prostu zastępować makaron ryżem.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rekomendowane artykuły

1 komentarz

  1. +Reklama+
    Przyjemność owocowego smaku w jednym miejscu – sklep z naturalnymi sokami i musami. Mus malinowy to jedna z wielu opcji, które dostarczają świeżości i cennych składników odżywczych. Daj sobie możliwość wyboru zdrowego napoju, który jednocześnie koi zmysły. Sprawdź mus malinowy – jest cudowny w smaku.

Dodaj komentarz