Gotowanie w kamperze wymaga wyposażenia łączącego oszczędność miejsca z funkcjonalnością. Dobrane w odpowiedni sposób kuchenne akcesoria sprawiają, że przyrządzanie posiłków podczas podróży staje się prawdziwą przyjemnością mimo niewielkiej ilości miejsca.
Wielofunkcyjne urządzenia to podstawa wyposażenia kuchni w pojeździe, niewielkie ręczne miksery z wymiennymi końcówkami pozwalają na blendowanie, ubijanie czy siekanie, zastępując co najmniej kilka niezależnych przyrządów. Kuchenki indukcyjne z dwoma lub jednym palnikami stanowią doskonałe uzupełnienie typowej gazowej kuchenki, szczególnie w czasie postojów z możliwością przyłączenia do sieci prądowej. Zajmują niewiele miejsca, a po użyciu można je schować do szafki.
Patelnie i garnki z odczepianymi rączkami to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kampera, używać je można na kuchence, w piekarniku czy nawet na zewnętrznym grillu, a po zdjęciu uchwytów zajmą naprawdę niewiele miejsca we wnętrzu szafek. Dla powiększenia powierzchni roboczej warto zakupić składane deski do krojenia z możliwością odprowadzania płynów, jakie można zawiesić na brzegu zlewu, zyskując dodatkowe miejsce.
Praktyczne są również nakładki na zlew, które tworzą dodatkową przestrzeń roboczą, gdy zlew nie jest używany. Przydatne są także pojemniki z miarką i składane miarki, które są prawie płaskie po złożeniu czy silikonowe formy do pieczenia. Przy kompletowaniu takiego wyposażenia kampera warto też pamiętać o zakupie innych akcesoriów, takich jak na przykład Cadac grill gazowy.
+Tekst Sponsorowany+