Zapewne każdy kojarzy niewielkie, białe kulki, jakie można spotkać na wszystkich łąkach. Nazywana potocznie mleczem lub dmuchawcem roślina to nic innego, jak mniszek lekarski, a nazwa ta przez przypadek się nie wzięła. Mniszek bowiem powiada mnóstwo naprawdę cennych właściwości, z jakich korzysta od dawna medycyna naturalna. Tak naprawdę do wykorzystania nadawać się będą wszystkie elementy tej rośliny, czyli kwiaty, liście i korzenie. A że powszechnie rośnie ona w dużej ilości miejsc, to jest bardzo popularnym i lubianym przez roślinożerne zwierzęta pokarmem. Stanowi cenny i wartościowy pokarm, dostarczający wielu cennych odżywczych składników. Ale z zalet mniszka można też korzystać również po jego wysuszeniu.
Roślina ta zachowuje bowiem większość swoich cennych właściwości, a w takiej formie bardzo dobrze się nadaje także do podawania wielu gatunkom zwierząt. Może nie nawet jako pokarm, ale aby zadbać o ich zdrowie i kondycję. Nawet niewielkie, lecz regularne porcje mniszka lekarskiego w dłuższym okresie czasu bardzo mogą się przydać, ze względu na liczne związki i substancje które się znajdują w tej roślinie. W pozytywny sposób wpływa on chociażby na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne i tym samym poprawiając pracę pokarmowego układu.
Mniszek także wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a to przekłada się z kolei na zdrowy, ładny sierści i skóry. Podawanie regularnie tej właśnie rośliny również istotnie wpływa na wzmocnienie naturalnej odporności i może zapobiec powstaniu różnych chorób i schorzeń. To jest rezultatem zawartości wielu witamin i minerałów, takich jak na przykład witaminy A, C i D oraz żelazo i potas, ale też flawonoidów i barwników. Z pewnością wspomnieć też warto o właściwościach oczyszczających, spożywanie tej rośliny może bowiem pomóc w usuwaniu niebezpiecznych toksyn. Jeżeli ktoś będzie miał możliwości, to może sobie sam zebrać i wysuszyć liście mniszka i zrobić ich zapas na wiele miesięcy. Bez żadnego problemu znajdzie się też taki susz w wielu sklepach internetowych.
+Tekst Sponsorowany+