Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności zaliczają się do obiektów wytwarzających dużą ilość tłustych odpadów, a ich bezpieczna utylizacja stanowi poważne wyzwanie. Wykonywane zbyt rzadko czyszczenie separatorów doprowadzić może do szeregu nieprzewidzianych komplikacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko właściciele takich lokali. Korodowanie metalowych części instalacji w budynku może też przyspieszać mocno w obecności kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi.
Reakcje chemiczne zachodzące w nieoczyszczonym zbiorniku mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Niewłaściwie funkcjonujący separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, jakie mogą paraliżować infrastrukturę. Komunalne służby stosują specjalistyczne kamery do monitorowania stanu kanalizacji, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła powstałych zanieczyszczeń.
Wodociągowe firmy nakładają opłaty dodatkowe za przekroczone normy zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może przewyższać wielokrotnie koszty regularnego czyszczenia używanego separatora. Temperatura wypuszczanych ścieków wzrasta przy niedrożnym urządzeniu, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem chce się uniknąć takich niespodzianek i potencjalnych kłopotów, to najlepszym rozwiązaniem będzie regularny przegląd separatorów.
+Tekst Sponsorowany+